"Yli rajan" Leo Salmen ja Kari Vaaran yhteisnäyttely

2.10.2013


Tornion Kaupungintalon ala-aula 1.10 – 25.10.2013

Leo Salmi Haaparannasta ja Kari Vaara Torniosta ovat asettaneet näytteille maalauksiaan sekä veistoksiaan yhteisnäyttelyssään. Tätä rajakaupunkien yhteistyötä myöskin kulttuurin alalla korostaa näyttelyn nimikin ”Yli rajan”.

Leo Salmi on asettanut näytteille öljymaalauksia, akvarelleja sekä veistoksia. Salmen näytteleilleasettamiin öljymaalauksiin kuuluu sekä abstrakteja että realistisia teoksia, kun taas akvarellit ovat realistisia. Veistosten materiaalina on ollut koivu. Hänen teoksensa ovat viimeisen kymmenen vuoden ajalta, monet joko tältä tai viime vuodelta.

Kari Vaaran puuveistokset ovat saaneet muotonsa kuluvan vuoden aikana. Ihminen on nähnyt eläimissä inhimillisiä piirteitä, kenties myös päinvastoin. Toteutumatta jäi ajatus aihepiiriltään yhtenäisestä lintuhahmojen sarjasta. Ehkäpä teoksissa on kuitenkin havaittavissa yhteisenä piirteenä eriasteinen liikkeen vaikutelma. Vaaran veistoksissa materiaaleina ovat olleet ainakin tervaleppä, koivu, salava, sireeni ja lehtikuusi. Puuaines on pitkälti vaikuttanut teosten muotoon ja työstämiseen. Tärkeimpinä työkaluina ovat olleet sahat, kirves ja puukko.