Vettä ja vahaa 01. -30.04.2014 Tornion Kansalaisopiston akvarellimaalausryhmän kevätnäyttely

2.4.2014


Hannele Antman • Saara Heiskanen • Emmi Keränen • Henna Kokko • Riitta Komulainen Kaarina Nylund • Elina Paananen • Hannele Pirttikoski

Näyttelyssä on esillä syksyn 2013 ja kevään 2014 aikana tehtyjä maalauksia. Lähtökohtana ryhmässä on ollut osallistujan luontaisen ilmaisun tukeminen ja rikastuttaminen. Taiteen harrastajat ovat kokeilleet erilaisia vesiväritekniikoita ja uutuutena kurssilaiset ovat tutustuneet mehiläisvahamaalaamiseen (Encaustic Art).

Encaustic Art eli mehiläisvahamaalaus on tekniikka, jossa värillistä mehiläisvahaa sulatetaan lämmön avulla ja tällä sulatetulla värillä maalataan tai tehdään erilaisia kuvia imukyvyttömälle paperille tai pahville. Historia osoittaa, että encaustic art on todella vanha taidemuoto ja sitä on käytetty ja ainakin 2500 vuotta sitten antiikin Kreikassa, Roomassa ja Egyptissä. Tuohon aikaan maalauspohjana oli puu. Mehiläisvahamaalauksen hienous ja kauneus on siinä, että väriä voi sulattaa uudelleen ja työtä voi työstää kunnes on tyytyväinen lopputulokseen.

Intuitio ja hetken innostus ovat ominaisuuksia, jotka soveltuvat hyvin juuri vesivärien ja vahan kanssa työskenteleville.

Näyttelyssä on esillä sekä figuratiivisia että abstrakteja maalauksia. Opiskelijat ovat valinneet maalaustensa lähtökohdaksi heitä kiinnostavia aiheita tai henkilökohtaisia innostuksen lähteitä.  

Akvarellimaalaus on ihanteellinen tekniikka erilaisten valovaikutelmien luomiseen. Tärkeintä on valo - ilman sitä emme näe värejä. Erilaisia värikokeiluja on harjoiteltu mm. kontrastivärejä, tummien ja vaaleiden sävyjen rinnastuksia. Samoin on kohdattu muodon, sommittelun, tilan, valon ja varjon käsitteet tekemisen kautta.

Näyttelyssä on mukana jo vuosia tässä ryhmässä harrastaneita ja myös uusia, innokkaita tekijöitä. Työpajat ovatkin kohtaamisen paikkoja. Taiteen ilon lähteellä opiskeluilmapiirin tulee olla kannustava ja sosiaalisesti vuorovaikutteinen, jotta opiskelu olisi mielekästä ja jatkuisi vuosia, pohtii kurssin opettaja Lenita Rundgren.

Näyttelyn kuratointi: Lenita Rundgren