"Tahdon" Huhtikuussa 1.4. - 15.4.2015

3.4.2015


Tornion kansalaisopiston akvarellimaalausryhmän kevätnäyttely

Tornion Kuvataideseuran galleria, Keskikatu 26.
Avoinna joka päivä klo 12–17


Näyttelyssä on esillä syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana tehtyjä maalauksia. Lähtökohtana ryhmässä on ollut osallistujan luontaisen ilmaisun tukeminen ja rikastuttaminen. Taiteen harrastajat ovat kokeilleet erilaisia vesiväritekniikoita ja kurssilaiset ovat tutustuneet myös mehiläisvahamaalaamiseen (Encaustic Art).

Encaustic Art eli mehiläisvahamaalaus on tekniikka, jossa värillistä mehiläisvahaa sulatetaan lämmön avulla ja tällä sulatetulla värillä maalataan tai tehdään erilaisia kuvia imukyvyttömälle paperille tai pahville.
Mehiläisvahamaalauksen hienous ja kauneus on siinä, että väriä voi sulattaa uudelleen ja työtä voi työstää kunnes on tyytyväinen lopputulokseen.

Intuitio ja hetken innostus ovat ominaisuuksia, jotka soveltuvat hyvin juuri vesivärien ja vahan kanssa työskenteleville.

Näyttelyssä on esillä sekä figuratiivisia että abstrakteja maalauksia. Opiskelijat ovat valinneet maalaustensa lähtökohdaksi heitä kiinnostavia aiheita tai henkilökohtaisia innostuksen lähteitä.

Akvarellimaalaus on ihanteellinen tekniikka erilaisten valovaikutelmien luomiseen. Erilaisia värikokeiluja on harjoiteltu mm. kontrastivärejä, tummien ja vaaleiden sävyjen rinnastuksia. Samoin on kohdattu muodon, sommittelun, tilan, valon ja varjon käsitteet tekemisen kautta.

Näyttelyssä on mukana jo vuosia tässä ryhmässä harrastaneita ja myös uusia, innokkaita tekijöitä. Työpajat ovatkin kohtaamisen paikkoja.
Taiteen ilon lähteellä opiskeluilmapiirin tulee olla kannustava ja sosiaalisesti vuorovaikutteinen, jotta opiskelu olisi mielekästä ja jatkuisi vuosia, pohtii kurssin opettaja Lenita Rundgren.


Kurssin teemaa TAHDON opiskelijat ovat kuvanneet omista lähtökohdista:

Tahdon elää!
Panda on uhanalainen laji, vaikkei itse sitä tiedäkään. Ihmisen toiminta uhkaa pandojen lisäksi kaikkea muutakin elämää maapallolla.
Elina Paananen

Tahdon oikeutta!
Ihminen elää, kukoistaa, vanhenee ja haurastuu, joutuu tuuliajolle ja lakastuu, omainen ahdistuu. Tahdon oikeutta vanhuksille.
Maalausteni aiheina ovat myös perheeni ja ympäröivä luonto kaikkine eri sävyineen.
Hannele Antman

Kuvaan töilläni Suomen luontoa ja elämää siellä.
Ihailen lintuja, jotka voivat kohota ylös ja ottaa etäisyyttä tilanteisiin.
Hannele Pirttikoski

Tahdon sisältöä elämään!
Minulle taide on antanut uutta katsantoa ympäristöön ja sisältöä elämääni.
Koskaan ei tule tunnetta, että olisin täysin oppinut, uteliaisuus säilyy.
Saara Heiskanen

Tahdon olla oma itseni!
Päivi Ryymin

 

Näyttelyn kuratointi
Lenita Rundgren

Liitteet