Taidekamarin heinäkuun näyttely: VÄRÄJÄVÄT KIRJOT

28.6.2019


Kari Vaara

VÄRÄJÄVÄT KIRJOT

 

Olipa aiheena abstraktio tai esittävä rakennelma, maalausteni lähtökohtana ovat värit. Yksittäinen väri tai väririnnastus panee maalausprosessin liikkeelle ja eteneminen tapahtuu haparoiden, oikeaa suuntaa etsien. Vain hyvin harvoin tavoiteltava lopputulos on tiedossa, eikä se silloinkaan toteudu aivan toivotun kaltaisena. Siihen on tyydyttävä. Joskus löytyy sitten aivan jotain muuta kuin alkaessa oli mielessä, ja se voi olla hyvinkin ilahduttavaa. Yllätykset ovat yksi kiehtova puoli maalaamisessa.


Tämän näyttelyn teokset ovat syntyneet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tänä vuonna, suurin osa niin, ettei tästä näyttelystä ollut vielä tietoa. Niitä ei siis ole suunniteltu näyttelykokonaisuutta ajatellen, vaan hetkellisen innoituksen vallassa, ilmaisun tarpeesta ja ilosta.


Lähes jokainen maalari kertoo saavansa inspiraationsa luonnosta. Luonto on ehtymätön innoituksen lähde, ja sen ilmiöiden kuvaaminen tarjoaa mahdollisuuden värikokeiluihin. Irtautuminen todellisuuden kuvaamisesta voi kehittyä huimaksi leikiksi, mutta todellisuuteen viittaavaankin esittämiseen voi löytää uusia, jännittäviä sävyjä. Oman ilmaisun etsiminen ja kehittäminen vaatii koko elämän mittaisen ponnistelun.