Taidekamarin joulukuu näyttely: Vahalla koreasti - Matti ja Hilla Jauhiainen sekä Erkki Pellikka mehiläisvahatauluja ja kortteja

26.11.2019


Taidenäyttely
Vahalla koreasti
Matti ja Hilla Jauhiainen sekä Erkki Pellikka
Tornion Kuvataideseuran Taidekamarilla
26.11–28.12. 2019

Matti Jauhiainen
Lapissa valo ilmenee ja heijastuu sadoilla eri tavoilla lämpimien ja kylmien sävyjen vaihdellessa kaikkien kahdeksan vuodenajan mukaan. Tämän koin erityisen voimakkaasti kultamailla Moberginojalla, jossa asuin kesät ja talvet 1990-2003. Siellä luonto tuli lähelle ja Lapin mystiikka todelliseksi. Maahiset ja staalot vaelsivat ja vaeltavat edelleen seitojen ja saivojen ympärillä.
Nykyihminen on vain menettänyt kykynsä lukea ja ymmärtää luontoa ympärillään.

Taulujani on sanottu moderneiksi akvarelleiksi niiden monitulkinnaisuuden vuoksi. Jokainen katsomiskerta tuo esille jotain uutta mielikuvaa ja jokainen näkee niissä eri asioita mielentilansa, elämäntilansa ja kokemuksensa silmin.

Mehiläisvaha/Encaustic Art sai innostukseni elpymään vuonna 2016

Matin lapsi Hilla Jauhiainen oli aluksi Montessorikoulussa Haaparannalla ja jatkoi sieltä esikoulun käytyään Sråkskoliin, jossa on nykyään viidennellä luokalla.
Hilla aloitti mehiläisvahakorttien teon n. 6 vuotiaana. Oli iskän mukana kuunteluoppilaana Lenita Rundgrenin aikuisryhmässä. Hän jatkoi tekemistä 7-10 v. ryhmässä ja siirtyi 10-16 v. ryhmään. Hilla on osallistunut Lenitan ryhmien näyttelyihin ja oli mukana iskän kanssa yhteisnäyttelyssä Café Rohkifiinissä.
Häntä on kiinnostanut eniten opetella värien yhteensopivuutta ja niiden käyttöä maisemissa ja abstraktisissa sommitelmissa. Nykyään mielenkiinto näyttää suuntautuvan piirroksiin mallin mukaan.

Erkki Pellikka
Asunut Torniossa pienenä poikana jonka takia mieltää Tornion kotikaupungikseen. Ollut myös Kuvataideseuran jäsen ja käynyt Kansalaisopiston maalausringissä. Erkki muutti Kauhavalle 2012. Erkki oppi Matilta kuinka mehiläisvahakortteja ja tauluja tehdään sekä asiaan kuuluvia tekniikoita ja niksejä. Siitä sitten kehittänyt itse tekniikkansa ja värinsä.