Taidekamarin helmikuun näyttely: Surrealistinen keittiö ja muita tiloja - Sari Raikaslehto

4.2.2020


Taidenäyttely
Surrealistinen keittiö ja muita tiloja
Sari Raikaslehto
Tornion kuvataideseuran galleriassa Taidekamarilla.
4.2.–29.2.2020

Olen torniolainen kuvataiteilija, jolla on monipuolinen taidealan koulutus. Poikkitaiteellisuus on voimakkaasti läsnä työskentelyssäni aikaisempien musiikkiopintojeni myötä. Sain joulukuussa valmiiksi kuvataiteilija AMK -tutkinnon Lapin ammattikorkeakoulusta ja yhdistin opinnäytetyössäni perinteisen kuvanveiston, liikkuvan kuvan sekä itse tehdyn äänimaiseman. 

Ennen ammattikorkeakouluopintojani työskentelin reilut kymmenen vuotta Tornion kansalaisopiston taideaineiden sekä keramiikan tuntiopettajana. Toimin myös Taikalamppu - lastenkulttuurihankkeen työpajojen suunnittelijana sekä vetäjänä. Päädyin opiskelemaan digitaalista kuvataidetta, koska halusin vielä katsoa, voisinko vielä löytää uuden lähestymiskulman oman taiteen tekemiseen. 

Aloitin heti koulun alkuvaiheessa pitämään kuvapäiväkirjaa Instagramissa. Siihen ehti kertyä lähes tuhat kuvaa niiden kahden ja puolen vuoden aikana, jotka opintoni kestivät. Huomasin opintojen kuluessa, että minulla on tapana hahmottaa maailma valokuvina. Poimin kuvia talteen lähes päivittäin iPhonellani, koska kokonsa puolesta se kulkee kätevämmin mukana kuin digijärjestelmäkamera, ja sen kamera on lisäksi riittävän hyvälaatuinen omaan käyttööni. Ideologiani mukaisesti minulle sisältö on tärkeämpi kuin laitehifistely. 

Tämä näyttely koostuu kuvasarjoista, joista osa on otettu puhelimella ja osa digijärkkärillä. 
Se polveilee pintatutkielmista heijastuskuvien kautta kineettisiin valomaalauksiin. Kineettinen valomaalaus on valokuvausta pitkillä valotusajoilla, jossa kameraa liikutetaan hitaasti erilaisin liikkein, ikään kuin siveltimellä maalaten. Lopputulos on pehmeä, hieman surrealistinen unimaailma. Valokuvan ja maalauksen välisen rajapinnan hämärtäminen kiehtoo minua, mikä on nähtävissä suuressa osassa näyttelyyn valikoituneista teoksistani. 

Valokuvauksen lisäksi koulutus antoi sysäyksen taidevideoiden tekemiselle, ja opinnäytetyöni Insomnia pääsee tässä näyttelyssä ensimmäistä kertaa esille koko muodossaan. Videota katsotaan talonmuotoisen keramiikkaveistoksen ikkunasta talon sisätilan toimiessa projisointialustana. Tulen keskittymään enemmänkin videoiden tekemiseen ja toivottavasti jatkossa myös multimediataide sekä valoinstallaatiot tulevat osaksi taideilmaisuani.