Kari Vaara

 

TAITEILIJATARINA – KUVANTEKIJÄN MUOTOKUVA

 

Olen syntynyt 1948 Kittilän Kaukosessa, missä kuvataiteilijan tehtävä tuli tutuksi jo viisikymmentäluvulla kahden esimerkin voimalla. Einari Junttila kirkonkylässä ja Reidar Särestöniemi Kaukosessa olivat tunnustettuja tekijöitä. Ensimmäinen oma maalaus syntyi jo 50-luvun puolella peilipiirongin taustavaneriin: siinä ovat tunturi, puro ja poro; aika usein ne edelleen esiintyvät maalauksissani.

 

Ensimmäisen puukkoni sain ennen kouluun menoa, joten lastut ja laastarit olivat tavallisia merkkejä harrastustoimistani. Ensimmäisen henkilökuvan veistelin päätettyäni keskikoulun ja ryhdyttyäni avustamaan vanhempiani maataloudessa. Piti miettiä perusteellisesti, mihin lähteä opiskelemaan. Kolme vuotta meni miettiessä ja tilan töitä tehdessä. Jotkut olivat jo sitä mieltä, että pojan pitäisi pyrkiä taiteilijan oppiin, mutta rohkeus ei riittänyt.

 

Kävin taideleirillä Tornion Kivirannalla 1971 ja sittemmin monilla muillakin kursseilla ja oppitunneilla Torniojokilaaksossa sekä mm. Hailuodossa ja Nurmeksessa. Pääsin mukaan Ars Arcticaan, Raja-näyttelyyn ja aluenäyttelyyn.

 

Teollisen muotoilun opinnot Lapin yliopistossa 90-luvulla antoivat kipinää myös kuvataideharrastukseen. 2000-luvulla olenkin osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt 15 omaa näyttelyä Länsi-Pohjassa ja Lapissa.

 

Nuorena piirsin ahkerasti sekä maalasin vesiväreillä ja väriliiduilla. 90-luvulla tutustuin akryyliväreihin ja pidän tästä nopean työskentelyn mahdollistavasta tekniikasta. Akvarelli on kuitenkin säilynyt perustekniikkanani. Veistäminen on lisääntynyt 90-luvulta lähtien, ja puun kulutus kasvanut ”huolestuttavasti”. Olen käyttänyt myös hieman kääpää ja luuta materiaalina. Keramiikka kuuluu niin ikään harrastuksiina, betoni ja kivi ovat olleet harvemmin työstämisen kohteina.

 

Teosteni aihepiiri on siis pysynyt osittain samana nuoruudesta alkaen: maisemat, kasvit, eläimet ja ihmiset. Abstraktiin ilmaisuun olen pyrkinyt, mutta en ole oikein saavuttanut tyydyttäviä tuloksia. Esittävä aines tahtoo nousta keskeiseen asemaan muista pyrkimyksistä huolimatta. Fantasia-aiheet ovat jonkin verran kiehtoneet mieltäni.

 

Maalaamisessa voi toimia impulsiivisemmin, veistäminen vaatii enemmän suunnitelmallisuutta. Uusia asioita on antoisaa kokeilla, mutta tärkeintä on etsiä omaa tietään ja tyyliään, mihin se sitten viekin, takaisin lähtökohtaan tai sitten johonkin aivan muuhun.

 

Amatöörinä olen vapaa tekemään, mitä haluan!

 

Yhteystiedot:

Kari Vaara
Kuvantekijä, TaK

Puh: +358 405672587
S.posti: karivaara(at)suomi24.fi

Osoite:
Voijakkalan vanhatie 144
95500 Tornio